Am facut rost de ultimul manual tiparit de HB pentru motoarele aero si auto, din 05.1985. Ultimele motoare produse de ei sunt seria Grand Prix ABC cu chiulasa patrata (stil imprumutat ulterior de OS max si alti fabricanti), majoritatea folosesc carburatoare HB in locul celor Perry si sunt cu 5 - 10% mai puternice ca vechile serii. Pana acum nu cunosc sa se afle in Romania motoare din ultima serie.
Dupa documentatia pe care am consultat-o, am impartit productia motoarelor HB din 1971 pana in 1988 in 4 serii:
I - debuteaza in 1971 cu HB .20 si seria se extinde in 1974 cu HB .25, .40 si .61 cu segment Dykes.
II - debuteaza in 1977 si include in plus HB .12 si HB .15 alaturi de noile modele cu PDP .40 si .61 ce poarta stantate literele cu rosu pe suportul din stanga. Modelele non-PDP se deosebesc acum prin chiulasa eloxata in rosu. La motoarele .40 si .61 partea frontala a carterului dintre rulmenti, in dreptul ferestrei de admisie este foarte subtire. Prin 1980 apar si HB .21 PDP pentru automodele, HB .25 pentru heli si HB 50 non-PDP cu backplate-ul modificat pentru a se prinde direct pe panoul de foc. La HB .40, .50 si .61 se schimba partea frontala a carterului cu una mai groasa, fara rupere de diametru in dreptul rulmentilor.
III - debuteaza in 1983 cu schimbarea chiulasei la HB .12 si aparitia unui nou model de tobe pentru motoarele mici si ingrosarea axului cu inlocuirea rulmentului din spate la HB .40 PDP si HB .50. Modelele cu axul gros au literele PDP vopsite cu negru. Apare si varianta pentru Pylon Racing a lui HB .40 PDP, numita "Blitz", cu segment clasic, cromat si distributie modificata pentru a folosi rezonator (evacuarea devansata cu 6 grade fata de varianta obisnuita) . Se deosebeste prin chiulasa eloxata in negru.
IV - debuteaza in 1985 printr-o serie de schimbari importante: dispar HB .12, HB .50 si .40 Blitz; la motoarele .40 si .61 carburatoarele Perry sunt inlocuite cu carburatoare HB; apare seria Grand Prix cu 3 motoare noi. Pentru aeromodele apare HB .21 Grand Prix, construit ABC cu porturi Schnuerle si avand 0.73CP la 15.000rpm. Se deosebeste prin carburatorul HB mare si chiulasa patrata, eloxata in negru. Al doilea membru al seriei Grand Prix este tot .21 dar pentru automodele, ABC cu porturi Schnuerle si tot cu o chiulasa patrata eloxata in negru, cu evacuarea rotunda plasata in spate, carburator mare HB Slide si performante extraordinare, 1CP la 27.800rpm. Ultimul este HB .40 Grand Prix pentru Pylon Racing ce respecta aspectul patratos al motoarelor .21, tot Schnuerle ABC, cu o evacuare mare in spate si distributia optimizata pentru rezonator. Foarte performant, dezvolta 1.35cp la 17.000rpm sau 1.55cp la 19.000rpm in varianta cu pompa Perry.
Manualul este in engleza. Din pacate vechiul meu scanner a cedat cu putin timp in urma si nu pot posta paginile interesante.
Edited by Eraser, 03 noiembrie 2008 - 03:34 .